Herbatka ziołowa Lipa

Nienachalny w smaku, niepozorny rycerz i towarzysz pszczół

Kwiaty, zbierane w czerwcowe poranki, zachowują swój aromat po zamknięciu ich w niewielkich torebeczkach, tak abyś mógł cieszyć się ich słodkim aromatem przez cały rok. Żółty napar o bardzo delikatnym smaku idealnie komponuje się z lekkim śniadaniem spożywanym o poranku. Nieśmiała miodowa woń zwabia nie tylko łasuchów. Także pszczółki i inne owady zlatują się w pobliżu kwiatostanów. Napar z kwiatów lipy pomaga zasnąć i wzmacnia układ odpornościowy. Podobnie jak koszyczki rumianku, stosowany jest jako okłady na powieki.

Sposób przygotowania
Torebki zalewamy gorącą wodą i czekamy kilkanaście sekund. Sparzone torebki odstawiamy na chwilę, aby nie parzyły skóry. Gdy wystygną umieszczamy torebki na oczach. Trzymamy okład kilka minut, dopóki całkowicie nie wystygną.
Ciekawostki i przepisy
  • Przepis na okłady z torebek kwiatu lipy

    • Gorąca woda
    • Dwie torebki kwiatu z lipy