Herbatka ziołowa Melisa

Słodko-ziołowa, naturalnie klasyczna, zwyczajnie pyszna

Słodko-ziołowa, naturalnie klasyczna, zwyczajnie pyszna. Melisa.
Wieczorna królewna polskich ziół. Wybawicielka, tych którzy potrzebują pomocy w zasypianiu. Słodka towarzyszka pszczół. Właściwości melisy regulują i wzmacniają pracę układu trawiennego. Ma silny, cytrynowy aromat, dlatego najlepiej smakuje podkreślona kropelką soku z tych cytrusów lub z konfiturą z malin, która wydobędzie naturalną słodycz melisy. Smakuje o każdej porze roku. Idealna dla małych i dużych łasuchów.

Sposób przygotowania
Garść sparzonej skórki z limonki Przebrane i umyte maliny dodajemy do gotującej się wody z cukrem. Dalej gotujemy na średnim ogniu przez 45 minut. Pod koniec dodajemy skórki z limonki, aby nadać konfiturom kwaskowego posmaku. Zlewamy sok przez sitko, tak aby pozostały tylko same owoce. W ten sposób otrzymamy konfiturę, którą przekładamy do czystych słoiczków. Dodajemy do smaku do zaparzonej herbatki ziołowej z melisy.
Ciekawostki i przepisy
  • Melisa to nie tylko nazwa ziela

    Melisa to nie tylko nazwa ziela, do którego często zlatują się pszczoły i występującego pospolicie w Polsce. To także imię nimfy z greckiej mitologii, która była tak natrętna i uciążliwa, że Zeus zamienił ją w pszczołę.

  • Przepis na konfitury malinowe do herbatki

    • 750 gramów malin
    • 200 gramów cukru
    • 250 ml wody
    • Garść sparzonej skórki z limonki