Czym jest UTZ?
UTZ to globalny program certyfikacji, który stosowany jest dla takich surowców jak: kawa, herbata, kakao i orzechy laskowe. Zapewnia on, że produkty były pozyskiwane w sposób zrównoważony
z certyfikowanych plantacji.
Celem programu UTZ jest edukacja plantatorów w zakresie dobrych praktyk rolniczych, a także poszerzanie wiedzy ze stosowania zrównoważonych metod upraw. To z kolei prowadzi do bardziej efektywnej pracy, pozwala otrzymać produkt o najwyższej jakości oraz zapewnia lepszą ochronę środowiska naturalnego.
UTZ a korzyści dla producentów i konsumentów.
Sektor herbat obsługuje miliony klientów na całym świecie i zatrudnia setki tysięcy pracowników. Plantatorzy stoją przed wieloma wyzwaniami: zmiany klimatu, nieregularne opady deszczu, ograniczony dostęp do nowoczesnych technologii.
Po uzyskaniu certyfikatu UTZ producenci herbaty uczą się nowych technik efektywniejszego gospodarowania, ochrony swoich pracowników i środowiska, a ostatecznie uzyskania lepszego, bardziej zrównoważonego dochodu.
Herbaty posiadające certyfikat UTZ dają konsumentowi gwarancję:
• Wysokiej jakości produktu
• Zrównoważonej uprawy surowców, z poszanowaniem pracy człowieka i środowiska naturalnego
• Zgodności produktu z międzynarodowymi normami.
Certyfikat UTZ może być stosowany zarówno do herbat ziołowych jak i owocowych. Obejmuje on wszystkie części roślin, które są wykorzystywane do produkcji herbat (liście, owoce, kwiaty, nasiona czy korzenie).
Możemy się pochwalić, że BELiN jest jedną z nielicznych polskich firm posiadających certyfikat UTZ.
Spróbuj naszych nowych certyfikowanych kompozycji herbat o smaku maliny z truskawką oraz dzikiej róży z hibiskusem!