(NIE)ZWYKŁE SUBSTANCJE W HERBATACH ZIOŁOWO-OWOCOWYCH CZ. 1

Zioła oraz owoce (np. czarnej porzeczki czy borówki czernicy) są wykorzystywane od wieków w celu poprawy jakości życia oraz zdrowia ludzi na całym świecie.

Jaki wpływ na organizm mają herbaty ziołowo-owocowe? Z dietetycznego punktu widzenia posiadają one wiele składników aktywnych, które wspomagają funkcjonowanie m.in. przewodu pokarmowego oraz mogą zapobiegać występowaniu wielu chorób cywilizacyjnych.

Do substancji czynnych zawartych w herbatach ziołowo-owocowych zaliczamy przede wszystkim: flawonoidy, garbniki, olejki eteryczne, gorycze, związki kumarynowe, glikozydy oraz alkaloidy.

Najbardziej docenianą w ostatnim czasie grupą związków o działaniu zdrowotnym są flawonoidy. Zaliczamy do nich m.in. flawony (występujące w owocach, liściach pokrzywy oraz kwiatach czarnego bzu), antocyjany (obecne w owocach czarnej porzeczki, wiśni oraz bzu), izoflawony czy flawonole. Flawonoidy są naturalnymi przeciutleniaczami, wykazują działanie moczopędne, obniżające ciśnienie tętnicze krwi oraz wspomagające trawienie. Dlatego mogą skutecznie przeciwdziałać rozwojowi m.in. cukrzycy typu II, miażdżycy czy niektórych nowotworów. Flawonoidy okazują się pomocne przy nadciśnieniu tętniczym (szczególnie u osób starszych) oraz przy przewlekłych stanach zapalnych nerek, ze względu na właściwości moczopędne.
Herbaty ziołowo-owocowe stanowią dobre źródło flawonoidów. Z uwagi na ich właściwości (zmniejszają szybkość utleniania cholesterolu LDL, wpływają na zwiększenie cholesterolu HDL, poprawiają pracę śródbłonka regulując ciśnienie krwi oraz wspomagają trawienie) zaleca się spożywać je przede wszystkim osobom po 40. roku życia, a także stosującym dietę wysokotłuszczową (bogatą w tłuszcze zwierzęce) i bogatą w sód. Herbaty ziołowe bogate we flawonoidy mogą działać wspomagająco przy nadciśnieniu, cukrzycy, miażdżycy oraz schorzeniach uczuleniowych

Na temat kolejnych substancji dowiecie się państwo w następnym poście. Zaglądajcie na naszego bloga.