Herbatka ziołowa Melisa
Słodko-ziołowa, naturalnie klasyczna, zwyczajnie pyszna Melisa
Wieczorna królewna polskich ziół. Wybawicielka, tych którzy potrzebują pomocy w zasypianiu. Słodka towarzyszka pszczół. Właściwości melisy regulują i wzmacniają pracę układu trawiennego. Ma silny, cytrynowy aromat, dlatego najlepiej smakuje podkreślona kropelką soku z tych cytrusów lub z konfiturą z malin, która wydobędzie naturalną słodycz melisy. Smakuje o każdej porze roku. Idealna dla małych i dużych łasuchów.
Sposób przygotowania
Przebrane i umyte maliny dodajemy do gotującej się wody z cukrem. Dalej gotujemy na średnim ogniu przez 45 minut. Pod koniec dodajemy skórki z limonki, aby nadać konfiturom kwaskowego posmaku. Zlewamy sok przez sitko, tak aby pozostały tylko same owoce. W ten sposób otrzymamy konfiturę, którą przekładamy do czystych słoiczków. Dodajemy do smaku do zaparzonej herbatki ziołowej z melisy.